Låt hunden färdas säkert i bilen

19 augusti 2020
william eriksson

Att samtliga i bilen, såväl passagerare som förare, ska färdas säkert och sitta fastspända är en självklarhet. Likaså måste väskor och liknande förvaras på ett sätt så att ingen kan komma till skada vid en eventuell krock. Om man har en hund i bilen är det oerhört viktigt att även den sitter säkert.

En lös hund i kupén kan bli en verklig livsfara om olyckan är framme. För att skydda såväl hund som människor i bilen måste därför sådana situationer undvikas. 

 

Välj rätt bur

Det finns många olika varianter man kan välja för att hunden ska kunna åka med på ett säkert sätt. Antingen kan man besöka en zoobutik för att titta på utbudet där eller så kan man hitta lämpliga lösningar i olika webbshoppar på nätet. CRT Zoologiska är en av många butiker på nätet där man kan hitta olika alternativ för sin hund. Under rubriken hundbur transport finns ett flertal olika burar att välja på.

Om man ska ha en hundbur i sin bil är det bästa att satsa på en bur som är avsedd för just det ändamålet. Vissa burar kan passa bra i andra sammanhang men inte vara lämpliga för just biltransporter. Canvasburar och hopfällbara stålburar är till exempel mindre säkra vid en krock.

 

 

Hundras och bilmodell spelar roll

Avgörande för vilken burlösning man som hundägare väljer är bland annat storleken på hunden och utrymmet i bilen. Det är viktigt att buren inte blir för trång.

Hunden ska kunna ha det bekvämt och byta ställning utan problem. Vissa bilar har ett bagageutrymme som gör det svårt att få in en hundbur i lämplig storlek. Då kan ett alternativ istället vara en speciell bilsele som man fäster i bilens säkerhetsbälte. Tänk på att en sådan sele ska vara anpassad för biltransport och vara krocktestad för trygghet och säkerhet.