Hur isolerade man hus förr i tiden?

19 januari 2023
Staffan Ehrlin

Hur isolerade man hus förr i tiden?

Hemmen i dag är definitivt mer bekväma än de var förr i tiden. Ta bara en promenad på din vind och du kommer att märka att den är bättre isolerad än en igloo! Men hur höll sig hemmen varma innan isoleringen uppfanns? Vilka material användes för att ge husägarna trygghet i att deras familj skulle hålla sig hemma under kalla vintrar? Spänn fast dig – vi ska ge oss ut på en intressant resa om isolering genom historien. Från trasor till höbalar… du kommer inte att tro hur uppfinningsrika människor var när de bestämde hur de bäst skulle isolera sina bostäder. Så luta dig tillbaka, gör det bekvämt (dra på dig om det behövs!) och låt oss utforska den vilda världen av historisk isolering av bostäder!

Under människans tidigaste dagar var isolering en fråga om försök och misstag. Man använde ofta de material som fanns tillgängliga, t.ex. halm, trasor, lera eller lera. Ibland användes också djurhudar för att isolera husen under kalla tider. Denna primitiva metod för isolering gav inte nödvändigtvis mycket skydd mot väder och vind, men den gav ändå en viss komfort.

byggföretag Örebro

Utvecklingen går framåt

Med tiden utvecklades mer och mer komplexa isoleringsmaterial. En av de mest populära metoderna som användes under medeltiden var ”wattle and daub”, där pinnar och lera eller dylikt appliceras på ytterväggarna för att hålla drag ute. Denna metod finns fortfarande kvar i dag på vissa platseroch har varit mycket effektiv när det gäller att hålla hemmen varma.

I början av 1800-talet började isoleringstekniken bli mer avancerad. Ullfiltar, tidningsremsor och andra material användes för att fylla sprickor eller luckor mellan väggar och golv. Senare utvecklades detta till användning av glasfibrer och stenull.

Moderna byggföretag jobbar med helt andra metoder och vi har nu hus som är välisolerade och mer eller mindre dragfria. Om du letar efter byggföretag i Örebro som kan hjälpa dig med isolering, skulle jag rekommendera Nätterlund Entreprenad i Örebro, de har all kunskap och kompetens som behövs för att utföra modern isolering.