Hitta rätt kattmat

16 augusti 2019
william eriksson
Hitta rätt kattmat

Visste du att det finns nästan två miljoner katter i Sverige idag? Katten är sällskaplig och tillgiven, men samtidigt självständig och envis – egenskaper som gjort den till ett populärt husdjur sedan urminnes tider. Att vara kattägare är ett stort ansvar, med mycket att tänka på. Inte minst när det kommer till vilken typ av mat katten ska ha. Det finns en djungel av olika kattfoder på marknaden idag, och det är inte konstigt om du känner dig en aning vilse kring vilket foder du ska välja till just din katt. Men ta det lugnt, till syvende och sist är många foder hyfsat lika och det behöver egentligen inte vara så svårt.

 

Kattfoder med eller utan spannmål

Huruvida katter mår bäst av foder med eller utan spannmål har varit en het potatis bland kattvetare och självutnämnda foderproffs i några år nu. Det är trendigt att ge sin katt spannmålsfritt foder och de senaste årens ökade efterfrågan har fått nya kattmatsmärken att ta plats på butikshyllorna, märken som profilerar sig som just spannmålsfria. Vad som är rätt eller fel för just din katt kan bara du bestämma, känner du dig osäker finns det mycket information att hitta på nätet. Eller varför inte fråga ett proffs? Zoobutiken Tassar & Morrhår är ett exempel på en djuraffär med riktigt bra koll på alla slags kattfoder.

 

 

Kattunge, steriliserad eller gammal?

En aspekt som kan vara bra att tänka på när det gäller kattfoder, är om din katt har några särskilda behov eller förutsättningar som kanske kräver en viss typ av mat. Medan kattungar behöver extra näringsrik mat, mår en steriliserad eller äldre katt oftast bättre av ett något magrare foder då de annars lätt lägger på sig lite för mycket trivselvikt. Enklast är ta hjälp av en djuraffär och naturligtvis också prova dig fram till vilken mat din katt mår bäst av.