Hitta rätt fönster och ytterdörrar till huset

19 juli 2020
Cecilia Olsson

Vill man ha låga energikostnader samt en snygg fasad så ska man vara noga med vad man väljer för fönster och dörrar till sitt hem. De har stor påverkan på hur mycket värme som försvinner ut ur huset samt påverkar utseendet både på husets insida och utsida.

Vilken stil vill man framhäva?

För bästa resultat när det kommer till det rent ytliga så bör man välja samma stil på fönster och dörrar, om man blandar olika modeller och material så kan det lätt ge ett väldigt rörigt intryck. Med det sagt kan man såklart blanda olika storlekar och till exempel sätta in ett trekantigt fönster för att det följer takets form eller ett sidoglas för att släppa in mer ljus. Det kan också vara en fördel att hålla sig till en stil om man vill ge ett stilrent intryck. Spröjsade fönster kan ofta passa bäst på äldre hus, medans stora glaspartier i regel ser väldigt modernt ut. 

Funktion och underhåll

Har man ett hus med mer än ett plan så är det bra att tänka på hur fönstren kan öppnas för att underlätta rengöring. Har man ett fönster på andra våningen som endast går att öppna utåt så kan det bli väldigt omständigt att putsa utsidan på det. När man väljer fönster och dörrar bör man även ta hänsyn till hur mycket underhåll man kan tänka sig att lägga ned. Dörrar och fönster i trä är oftast väldigt snygga och ger ett genuint intryck, men kräver också en hel del underhåll jämfört med vissa andra material.

Energibesparande fönster

Det är viktigt att sätta in fönster och dörrar av hög kvalitet som inte släpper ut onödigt mycket värme från bostaden. Har man fönster som är över 25 år gamla bör man därför byta ut dem mot fönster med en modernare sammansättning som därmed är mer energibesparande. SparFönster har ett brett sortiment av fönster och ytterdörrar för alla behov. Där hittar man många olika modeller, färger samt material och man kan dessutom måttbeställa produkterna för att de ska passa perfekt.