Däckbyte i Tyresö

15 december 2020
Lily Hansen

Tyvärr finns det inget däck som man kan köra med året runt. Vårt nordiska klimat med skiftande temperaturer och väderlek gör att vi måste skifta däck på våra fordon två gånger om året. Från första december till den sista mars är det vinterdäck som gäller om man vill fortsätta köra sin bil. Att köra med sommardäck på vägar där det råder vinterväglag är både farligt och olagligt, och det är polisen som avgör om det råder vinterväglag. Men är det frost, is, snö eller snömodd på vägarna så ska man ha vinterdäck på bilen.

Det är faktiskt inte olagligt att köra med dubbfria vinterdäck under sommarmånaderna, och man skulle kunna tro att däcken fungerar minst lika bra på sommarvägar men det är precis tvärt om. Bromssträckan förlängs kraftigt och bilen blir svårare att manövrera. Även risken för vattenplaning ökar. Dessutom drar bilen betydligt mer bensin om man kör med vinterdäck på sommarvägar.
 

 

 

Viktigt att kontrollera däckdjupet runt hela däcket

Man måste också ha koll på däckdjupet så att säkerheten upprätthålls. Vinterdäck måste ha ett däckdjup på minst tre millimeter runt hela däcket. Det får inte finnas någon fläck på däcket som understiger detta, och därför måste man mäta däckdjupet på flera ställen. Det samma gäller naturligtvis på sommardäck men där klarar man sig med ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter; för bättre grepp på fuktiga vägbanor får det dock gärna vara mer än så. 

Det lönar sig att ta hjälp med däckbyte i tyresö och det är inte heller särskilt dyrt. En däckverkstad har också rätt utrustning för att snabbt och enkelt kunna byta däck. Det kan vara svårt att själv hålla reda på vilket hjul som ska sitta var då alla har sin särskilda plats. Växlar man hjulpar eller plats på däcken så får bilen sämre köregenskaper. Det är viktigt att efter däckbytet också kontrollera hjulinställningen.