Bevisa skadorna med ett invaliditetsintyg

12 maj 2021
jonas olsson

Tänk dig att få hela livet bortryckt inom loppet av ett ögonblick. Så är fallet för många av de som har hamnat i ett tillstånd där de betraktas som medicinskt invalid. Det betyder att de har råkat ut för någon slags skada som är permanent bestående och hindrar dem från att kunna leva vad du kanske skulle kalla ett normalt liv.  

Med andra ord hindrar skadan dem från att kunna arbeta och utföra vardagssysslor, vilket såklart påverkar livet inte minst ekonomiskt med tanke på att de inte kan arbeta. Det går dock att få stöd från sitt försäkringsbolag, men det krävs rätt dokumentation. 

Men vad räknas som en permanent skada? Tja, säg att du exempelvis är ute i skogen och vandrar och ett träd plötsligt faller utan att du hinner reagera. Okej, möjligtvis ett långsökt exempel, men låt oss ändå använda det. Trädet slår omkull dig och du fastnar med dina ben under det. Av någon anledning kan du enbart räddas genom att såga bort benen. 

Försäkringsbolagens krav 

Exemplet ovan har många brister. Naturligtvis hade man antagligen kunnat göra sig av med trädet. Men låt säga att dina ben ändå var så pass skadade att de behövde amputeras. Du skulle då behöva sitta i rullstol resten av ditt liv på grund av olyckan. Du blir då medicinskt invalid, med tanke på att du inte kommer kunna arbeta med ett någonting där du behöver dina ben. Vilket innebär de flesta jobb. 

Det är inte bara fysiska skador som kan orsaka invaliditet. Även psykiska skador kan ha den effekten. Har du varit med om någonting extremt traumatiskt som resulterat i någon slags personlighetsförändring kan det också räknas som invaliditet, om skadan bedöms permanent. Det behövs som sagt styrkas med ett invaliditetsintyg, vilket är ett krav från försäkringsbolagen. Här kan du läsa mer om ett sådant intyg: https://www.ortopederna.com/.