Behöver du göra en bergförstärkning i Stockholm

30 januari 2021
Lily Hansen

Längst vägarna i Sverige kan man ibland se stora nät som ligger mot en bergvägg. Detta är för att säkra vägen nedan från eventuella bergstenar som ramlar ner. Detta handlar om trygghet för de människor som vistas nedan, men även hus och naturen. 

Bor man och har ett berg precis bredvid sig kan man behöva kolla så detta ser bra ut med jämna mellanrum. Har det skett någon spricka eller annan skada i berget kan man behöva göra en bergförstärkning i Stockholm. 

Har du ett berg i närheten av dig som du är osäker på, ta då det säkra först och kontakta då ett företag som arbetar med förstärkning. De kan även hjälpa till att se över berget samt var det behövs förstärkas. Det finns även olika typer av förstärkningar. Dessa ska vi gå igenom här nedan. 

 

 

Stabilare bergväggar och tak i gruvorna

Metoden använder man främst på bergväggar, detta för att förhindra ras från berget. Med hjälp av ett nät på klippväggen håller man fast stenarna som ligger i riskzonen. Det finns olika storlekar på nätet och man kan sätta upp så mycket som behövs. 

Man kan även använda sig av bultar. Istället för nät så bultar man fast de stenar som sitter löst. Detta kan vara stenar man bultar fast i förebyggande syfte. Vilken av dessa metoder man använder beror lite på hur klippväggen ser ut. Det är svårt att ha koll på detta själv. När du anlitar någon att sköta detta åt dig har de förhoppningsvis all kunskap som behövs för att göra ett bra och tryggt arbete.

För att skapa en tryggare arbetsplats i gruvor är man även där väldigt noggrann med att göra bergförstärkning i taket. Detta gör man ofta med hjälp av bergbultning. Man borrar in bergbultar i berget för att hålla det smidigare och tryggare för arbetarna.