Vad gör en tandhygienist?
Har du varit hos tandhygienist någon gång? Det har du säkert, men har du koll på vad en sådan egentligen gör?
Många tycker att besöket hos tandhygienisten är det värsta med hela tandvården. Denna person skrapar och sticker och man får lätt för sig att hen inte ger sig förrän blodet flyter. Du kanske till och med tänker att det förmodligen bara är sadister som utbildar sig till tandhygienist.
Du kunde inte ha mer fel. Även om besöket kan kännas obehagligt så gör tandhygienisten sitt allra bästa för att inte plåga dig allt för mycket. Syftet med behandlingen är främst förebyggande, alltså att förhindra allvarliga problem med tänderna och munhygienen. Besöket kan också ge rent estetiska effekter. Missfärgningar kan tas bort så att du får ett vackrare leende.
Skrapning och rengöring
Men vad gör då tandhygienisten egentligen? Du kanske har bokat en tid på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct och vill veta vad du kan förvänta dig. Vid besöket börjar tandhygienisten med att undersöka tandköttet. Hen kontrollerar om det finns djupa tandköttsfickor, inflammation i tandköttet eller påbörjad tandlossning. Alla upptäckter registreras i journalen som tandläkaren kan ta del av.
Efter detta följer själva rengöringen. Tandsten och beläggningar ska tas bort och tandfickorna ska rensas. Tandhygienisten arbetar med handinstrument som är utformade för att nå alla ytor på tänderna. Man kan också använda sig av ultraljud som har liknande funktion.
Avslutande polering
Behandlingen avslutas med polering. När man har kommit till det momentet vet man att det värsta är över. Då kan det kännas riktigt skönt att få tänderna polerade. Oftast används en mjuk gummikopp och en poleringspasta. Ibland använder man i stället pimpsten och då kan det kännas lite sandigt i munnen.
Tandhygienisten tipsar också om hur du bäst ska hålla rent i din mun och förhindra ny uppkomst av tandsten och beläggningar. Ju bättre du blir på att själv sköta dina tänder, desto mindre behöver du besöka tandhygienisten.