Vackra fönster med spröjs

06 februari 2021
jonas olsson

Har man ett gammalt hus och vill sätta in nya fönster är det vist att använda gammal stil. Det gör man lättast genom att skaffa allmogefönster med vackra spröjs, något som verkligen förhöjer känslan och charmen. Så vad är då allmogefönster? Kort och enkelt förklarat; nya fönster skapade i gammal stil.

 

Vad är spröjs

Om man vill ha spröjsade sidohängda fönster innebär det att fönstren är uppdelade i flera rutor. Detta var något som var vanligt förr. Anledningen var att man inte hade tekniken att kunna göra stora fönster som man gör idag. Man gjorde mindre rutor som fogades samman. Själva träramarna är det som kallas spröjs. Och det var de som höll samman alla rutor så att det blev ett helt fönster.

Idag skapar man fortfarande dessa fönster. Men ofta gör man ett helt fönster som man sedan sätter spröjs på för att få den charmiga känslan. Dessa spröjs kan tas bort vilket är till stor lycka för den som ska putsa fönstren. Andra fönster görs än idag med den gamla tekniken. Då är det lite besvärligare att få fönstren rena.

De tidigaste spröjsade fönstren var gjorda i bly och fick en mera fängelsemässig känsla. Senare på 1700-talet byttes blyet ut mot trä. Oftast var det de förnämsta husen som hade vackra beslag medan vanliga hus ägda av fattiga människor oftast hade igenspikade fönster.

 

Glöm inte att göra avdrag

Kanske är det dags att återskapa den charmiga känslan i huset. Eller sätta in spröjsade sidohängda fönster i ett nybygge. Det går bra det med. Men tänk på att välja fönster efter husets karaktär så att fönstren inte ser malplacerade ut. 

Kom ihåg att som privatperson kan man använda sig av det fantastiska ROT-avdraget där man sparar in hela 30% av arbetskostnaden. Dessutom får man som bonus mindre uppvärmningskostnader med bättre isolerade fönster.