Tandläkare som kan hjälpa den som lider av tandvårdsrädsla

25 februari 2021
Cecilia Olsson

Det finns väldigt många som lider av tandläkarskräck eller drabbas av oro och ångest inför ett tandläkarbesök. Det är vanligt att man känner oro för att det ska göra ont och att något ska gå fel under tandläkarbesöket. Det kan också vara så illa att man helt enkelt undviker tandvård, ungefär fem procent av svenskarna lider av tandvårdsfobi vilket innebär att man har så stark tandvårdsrädsla att man aldrig går till tandläkaren. Tandvård är dock väldigt viktigt så man bör inte undvika besök hos tandläkaren och det finns hjälp att få för den som känner oro.

Det finns mycket som kan hjälpa

För vissa kan det kännas mer okej om man får veta exakt hur tandläkaren har tänkt gå tillväga under undersökningen eller behandlingen, samt att han eller hon är försiktig. Även en lugn miljö kan vara avgörande för att besöket ska kännas genomförbart och det finns även avslappningsövningar man kan lära sig som brukar kunna underlätta. Det går även att be om bedövning om det är smärtan man är rädd för eller lugnande mediciner som lindrar oron.

Lasertandvård känns bättre för många

Lasertandvård är en innovativ teknik som innebär stora fördelar för patienter och den kan därmed vara behjälplig även för den med tandvårdsrädsla. För det första låter inte lasern så mycket som den klassiska borren, vilket kan leda till obehag hos många. Man känner inte heller några vibrationer vid behandlingen vilket för många kan kännas skönt att slippa. En behandling med laser är oftast helt smärtfri och väldigt precis, vilket minskar risken för skada eller påverkan av granntänderna.

Erfaren och trygg tandläkare

Hos Glorident tandläkarklinik i Järfälla erbjuder de Laser Dental och har dessutom stor erfarenhet av patienter med tandvårdsrädsla. De utför tandvård och undersökningar i en lugn och trygg miljö samt strävar alltid efter att patienterna ska känna sig trygga och säkra. Mer information finns på tandläkarejärfälla.com.