Tandhygienist på Odenplan hjälper dig att få bättre tandhälsa

25 november 2020
Cecilia Olsson

Det finns många saker du kan göra för att få en bättre mun- och tandhälsa. Först och främst är det viktigt att ha goda rutiner då det handlar om rengöring av tänderna, för det andra är det viktigt att sköta kosten och sist men inte minst bör du göra regelbundna kontroller för att se så att allt står rätt till. Genom att sköta dessa saker ökar chansen för starka och friska tänder.

Goda rutiner ger bra resultat

Att borsta tänderna morgon och kväll är för de allra flesta en inpräntad rutin vilket är bra eftersom det är grunden till god tandhälsa. Du bör alltid borsta tänderna i två minuter med ca 2 centimeter tandkräm (barn under sex år ska inte få mer tandkräm än en ärtas storlek) och du bör undvika mat och dryck i 2 timmar efter tandborstningen. En extra bra rutin innefattar även användande av tandtråd, tungskrapa samt munskölj.

Tänk på vad du stoppar i dig

Det gäller även att vara noga med vad du äter om tänderna ska ha de bästa förutsättningarna. Det finns nog ingen som missat att socker skadar tänderna, men det som kanske inte är lika välkänt är att även sura saker kan skada emaljen. Sura frukter, drycker, godis med mera kan skada tänderna genom att syran bryter ner tandytan. Det är dock inte alltid man känner syran i smaken, till exempel så tillsätts olika syror i läskedrycker som i regel smakar mer sött än surt.

Få hjälp med att hålla koll på tänderna

Genom att besöka en tandhygienist med jämna mellanrum kan du kontrollera att tänderna och tandköttet ser bra ut samt få tips på hur du kan förebygga eventuella problem. Du hittar erfaren och professionell tandhygienist i Odenplan som bland annat kan ta bort tandsten, beläggningar och överskott av fyllning, putsa och polera tänderna samt ge bra tips på hur du själv tar hand om dina tänder på bästa sätt.