Skaffa LED belysning som inte tar speciellt mycket plats

11 november 2021
Cecilia Olsson

editorial

Bra belysning är alltid viktigt, men det är inte alltid så lätt att veta vilka ljuskällor som passar bäst i ett rum. Generellt sett så är det ofta trevligast och mest funktionellt om man blandar olika sorters belysning såsom takbelysning, bordslampor, vägglampor och golvlampor. Det är ofta också enklast om man utgår från att ha minst en lampa som ger allmänbelysning, vilket kan vara i form av en taklampa, spotlights, LED paneler eller downlights. Utifrån det kan man sedan fylla på med övrig belysning där man ser att det behövs. 

Hitta rätt allmänbelysning till rummet

Handlar det om ett utrymme där det är lågt i tak så kan LED paneler vara ett mycket bra val. I rum med låg takhöjd är det oftast bäst att välja takbelysning som hänger ner så lite som möjligt eftersom lampan annars kan hänga i vägen. En LED panel är väldigt platt och hänger därmed inte ner. Däremot så kan de vara både långa och breda vilket ger god belysning. Vissa LED paneler tål dessutom fukt och väta vilket gör att de kan användas i badrummet eller uterummet.

image

Downlights är ett bra alternativ om man vill sprida ut ljuset

Vill man sprida ut belysningen lite mer men fortfarande är ute efter slimmade ljuskällor till taket så kan downlights vara en bra lösning. Downlights är som spotlights fast de är infällda i taket vilket gör att de inte stjäl någon takhöjd där de sitter. Även här finns det olika varianter, till exempel dimbara downlights samt de som går att justera så att ljuset kan riktas precis dit man önskar.

Brett utbud av LED belysning 

Oavsett vilken typ av belysning man väljer så kan det vara klokt att investera i LED. Med LED paneler, LED downlights eller någon annan sorts LED belysning får man energisnåla ljuskällor som håller i väldigt många år. En butik som specialiserat sig på just LED belysning i olika former är LEDMegaStore. Hos dem hittar man det mesta man kan tänkas behöva i belysningsväg, titta själv på https://ledmegastore.se/19107-led-paneler.