Något att äta till mötet?

23 september 2019
jonas olsson
Något att äta till mötet?

Hur lätt är det att få ett antal nyckelpersoner att träffas på en plats samtidigt? Inte speciellt lätt alls! Vilket innebär att den tid man kan spendera tillsammans arbetande mot samma mål är extremt värdefull. Varje avbrott kostar betydligt mer än summan av de medverkandes timkostnad, förluster i produktivitet, effektivitet, innovation, koordination med mera. Måste man alltså bryta för mat och fika? Att transportera sig, beställa, vänta på maten, allt tar tid, tid som kunde användas effektivare. 

 

 

Fika och äta på jobbet

 

Genom att göra rasterna till arbetsluncher och -fika tjänar man mycket tid. Inte bara det utan tiden som man äter tillsammans stimulerar till friare idéutbyte, ökad kreativitet och att grupper svetsas samman mer. En pizza, sallad, macka eller hamburgare kan fungera, men varför nöja sig med det? I våra större städer finns restauranger som kan erbjuda förstklassiga måltider i företagets egna lokaler, restauranger som Restaurang Knut i Stockholm ser till att ingen saknar lunchrestaurangen på stan. Det krävs givetvis lite planering i förväg, men det kan lätt göras av en medarbetare under normala kontorstider. Premiumcatering i Stockholm är en växande bransch så det finns alternativ med olika teman så att man kan variera måltiderna under aktiviteter som pågår under flera dagar.

 

Dagordning eller inte dagordning, det är frågan

 

Hur man genomför en arbetslunch beror på vad man vill åstadkomma och bör med fördel planeras lite. Har man en faktisk tidspress på att hinna igenom en omfångsrik dagordning så är det fullt möjligt att fortsätta följa den, men i lite lägre hastighet så att ingen behöver kasta i sig den, förhoppningsvis, förstklassiga maten. Ordförande ser till att alla får både tugga färdigt och yttra sig och att protokollföraren inte behöver lämna fläckar i dokumenten. Men än mer kan kanske vinnas genom att bryta ordningen och stimulera till fria samtal.