Mössa både på vintern och sommaren

26 augusti 2021
william eriksson

Keps, beanie eller hatt. Kärt barn har många namn. Mössa är ett slags samlingsbegrepp för många typer av huvudbonader. Fast ibland känns det lite felaktigt att kalla en keps för en mössa. Och för att inte tala om hatt. Charlie Chaplin hade antagligen blivit vansinnig om man refererat till hans hatt som en “mössa”. Det hade ju satt hans huvudbonad i samma kategori som alla de där ungdomarna som knarkar och dricker och klär sig i mörka mössor. 

Mössor har genom åren gått från att bara användas för den simpla funktionen att hålla huvudet varmt till någonting mycket mer än så. Det har blivit en stil. En identifikation. Varför skulle annars ungdomar envisas med att ha mössa på sig inomhus eller när det är 20 grader varmt? Uppenbarligen fyller de ett sådant estetiskt syfte att det är värt att värma upp huvudet så pass att man kan steka ett ägg på flinten. Om man är flintskallig. 

 

Ska man hålla huvudet kallt?

Men om ungdomarna hade ställts inför ett val att bara få lov att använda mössa under en säsong på året, då hade nog även dem haft vett att välja vinterhalvåret. I valet och kvalet mellan att frysa eller hålla stilen på sommaren borde väl även tonåringarna inse att det i längden inte är särskilt coolt att vara kall om huvudet. Visserligen brukar man säga att man ska hålla huvudet kallt i stressade situationer, men det menar man nog inte bokstavligt. 

Nu blev det här en lång text om allmänt babbel om mössor. Hoppas du stått ut. Ja, det har du väl eftersom du fortfarande har kvar dina ögon på den här raden. Och fortsätter läsa om mössor. Men du ska bli belönad för den tid du lagt ned. Här kommer nämligen en länk med superfina mössor att köpa för en rimlig peng: https://high5shop.se/collections/mossor