Läderhandskarna är redo för omväxlande vårväder

22 mars 2021
Mikael Barani

Än har kylan inte släppt taget om vårt avlånga land. På nätterna så faller temperaturerna fortfarande ned under nollgradigt och det gäller att inte bli för optimistisk gällande våren än. Trots allt så har vi även april framför oss, en månad som är ökänd för sina nyckfulla växlingar när det gäller temperatur och väder.

Från kallt till varm, til kallt igen

Nej, vi får nog fortsätta se till att ha mössan och våra läderhandskar tillgängliga under en tid framöver. Det brukar vara först där framåt maj som man brukar kunna våga släppa taget om vinterkläderna. 

Samtidigt har det ju visat sig att man inte riktigt kan räkna med sommaren heller. Förra året var det -3,3 grader i Lappland – i självaste juli. Man vet med andra ord aldrig när naturen byter växel.

Det är tur att vi nordbor är vana vid omväxlande väder. Trots allt krävs det ett ihärdigt och målmedvetet folk för att klara sig i denna ofta kalla och mörka region av världen som vi befolkar. 

Samtidigt finns det en skönhet mitt i all denna kyliga och skogrika mark. Att vandra omkring i vår fantastiska barrskog med lite matsäck är en upplevelse i sig. Här är det både lite läskigt och spännande på samma gång. För tänk om man stöter på ett rådjur eller något ännu större på sin kvällspromenad?

För skogen är trots allt den resurs som möjliggjorde livet häruppe i Norden. Utan den skulle vi varken ha timmer eller brännbart material. Eller råvaror i form av kött heller. 

Vi har levt intimt med skogen och det är inte konstigt att våra förfäder hade en animistisk syn på tillvaron med gudar som var intimt sammankopplade med den natur som råder på den skandinaviska halvön. Därför är det också så kul att många av oss har hittat tillbaka till de miljöer som är så djupt förankrade i vår folksjäl.