Fly faror till skyddsrummet

21 juni 2020
jonas olsson

Man vet aldrig när man behöver fly från någonting. Livet är oförutsägbart på det viset och faror kan gömma sig bakom varje hörn. Oavsett om det är Coronavirus, kärnvapenkrig eller bara att svärmor kommer på besök är det en trygghet att veta att man kan ta till flykt någonstans där faran är utom räckhåll. En plats som är säker från intrång och där man kan överleva under en längre period om så krävs. Det är just dessa funktioner som man får nytta av om man har ett stabilt skyddsrum till hands.  

 

Skyddsrummet ska vara en säker plats

Hur skyddsrummet ser ut eller var det ligger kan såklart variera. Du kanske ser ditt sovrum som ditt skyddsrum, eller ditt garage eller ditt förråd eftersom det ger en mental flykt från någonting annat som påverkar. Men hur bra skyddar egentligen sovrummet dig om det flyger bomber och granater utanför fönstret eller om det blåser upp till ordentlig storm som drar loss taket från din villa? Det är inte ovanligt att skyddsrum därför är belägna i källare under marken eller huset eller i en ordentligt utrustad, kanske till och med skottsäker, oomkullkastlig bunker som inte blåser iväg i första taget.

 

 

Vad ska du förvara i ditt skyddsrum?

Man kanske ska vara beredd på att spendera lång tid i sitt skyddsrum. Kriser och katastrofer är lika svåra att förutse hur länge de kommer att pågå, som att förutse när, hur och var de kommer att inträffa. Se därför till att bunkra rikligt med konserver så att du inte behöver svälta ihjäl. Tänk även på hur du ska lösa dina toalettbesök och vad du ska sysselsätta dig med. Du vill kanske inte gärna titta in i väggen eller räkna imaginära får under ett par veckor. Eller i värsta fall ännu längre. Och glöm för Guds skull inte en konservöppnare!