Enkelt att fräsa bort stubbar

21 juli 2020
Eva Olsson

När man fäller ett träd i sin trädgård blir det en förarglig stubbe kvar som man vill bli av med. Man kan då fundera på om man ska försöka få bort den själv eller anlita någon som gör det åt en. En stubbe som får stå kvar är inte bra, eftersom det frodas mikroorganismer och andra skadedjur i den som lätt kan spridas till den övriga växtligheten i trädgården.

Det tar också väldigt lång tid innan stubben förmultnar. Ska man själv försöka få bort stubben behövs det kraftiga redskap, som spett, spetsig spade, såg och yxa. Det kan även behövas en sticksåg eller fogsvans. Man får också räkna med att det kommer att innebära ett slitsamt och tidskrävande arbete.

Det första man måste göra är att gräva fram de ytliga rötterna omkring stubben och kapa dem. För att sedan komma åt de rötter som ligger under stubben kan det behövas en fogsvans eller sticksåg.

Sedan sticker man in spettet under stubben och vänder och vrider tills man får bort den. Om det till exempel är en stor stubbe efter en gran kan man behöva en motorsåg för att först såga den i mindre bitar innan man påbörjar arbetet eller en lyftkran, vilket de flesta inte har.

Att själv ge sig på stubbar kan vara mer mödosamt än man anar och därför kan det vara bättre att anlita någon som har tillgång till speciella maskiner för att fräsa bort stubben. En firma som man då kan ta kontakt med är Gentas.

De kan fräsa bort stubben åt dig, utan att det ger stora markskador på tomten. Här kan du få kostnadsfri offert och får även som privatperson RUT-avdrag på arbetet. Om du har flera stubbar som ska bort blir det ett mycket billigare stubbfräsning pris, eftersom själva framkörningen kostar lika mycket om en stubbe eller flera stubbar ska fräsas bort.