Anlita en riktig låssmed

12 maj 2021
jonas olsson

Att vara förberedd och ha telefonnumret till en bra låssmed i telefonlistan borde vara lika självklart som att ha numret till försäkringsbolaget eller bankens spärrservice. Särskilt som det inte är alla låssmeder som är seriösa och då det kan vara svårt att hinna göra ordentlig research när man låst sig ute eller tappat nyckeln. 

Det finns tyvärr oseriösa låssmeder som utnyttjar situationen och tar hutlöst mycket betalt vid akut låsöppning. Inte sällan kräver de också kontant betalning, men det händer också att de inte ser till att låset fungerar innan de lämnar platsen. 

En riktig låssmed upplyser i förväg om vad det kommer att kosta och lämnar en ordentlig faktura där både organisationsnummer och företagsnamn står med. Också arbetskläderna utmärker en riktig låssmed som ofta har företagsnamnet skrivet både på tröjan och bilen. 

Vad kostar det att anlita en låssmed? 

Att anlita en låssmed akut för låsöppning kostar naturligtvis mer än ett i förväg inbokat uppdrag, särskilt under kvällar och helger. Men då man också får betala för låssmedens restid kan man påverka priset något genom att välja en låssmed med en företagsadress som inte ligger alltför långt bort. Men man ska heller inte glömma att man som privatperson kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. 

Ett sätt att hitta en låssmed på kan vara att fråga grannar eller använda sig av den sökfunktion som finns på Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbunds hemsida. 

Men det är inte bara vid akuta tillfällen som det kan vara bra att ha telefonnumret till en bra låssmed inlagt i mobilens adressbok. Man kan behöva kopior på nycklar, byta lås, se över bostadens hela säkerhetssystem eller installera larm. Vid större arbeten som en översikt av fastighetens alla lås kommer låssmeden ofta först ut på ett kostnadsfritt hembesök för att därefter lämna ett kostnadsförslag på olika åtgärder.